P-Frami ”Moovy-aikaan”

Framin pysäköintitalo hyppää ”digiloikalla” uuteen pysäköintijärjestelmään. Käyttöön otetaan kotimainen Moovy-sovellus, ja samalla pysäköintilipukkeet, rfid-kortit ja käteinen maksuvaihtoehtona poistuvat käytöstä. Herkästi vioittuvat ja ympäristöä kuormittavat kertakäyttöiset pysäköintiliput korvautuvat automaattisella rekisteritunnistuksella.

Moovy-pysäköintijärjestelmä otetaan Framissa käyttöön kesäkuun alussa ja muutostyöt alkavat toukokuun lopussa. 

Jatkossa myös Inton sopimusasiakkaat käyttävät P-Framia Moovy-sovelluksen avulla. Sovelluksen käyttöönoton jälkeen puomit avautuvat automaattisesti rekisterintunnistuksen avulla. Yritykset hallinnoivat käyttäjiään itse Moovy-yritystilillä, jolla yritys voi esimerkiksi lopettaa tai siirtää pysäköintioikeuksia käyttäjältä toiselle.

P-Framin tilavuokralaisten kuukausisopimukset myöntää edelleen Into Seinäjoki Oy. P-Framissa nykyään sopimuksella pysäköitsijöitä tullaan informoimaan erikseen tarkemmin muutoksesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä.

Miten Moovy toimii?

Sopimusasiakas: Kun ajat sisään pysäköintitaloon, Moovy tunnistaa autosi rekisteritunnuksen, käynnistää automaattisesti pysäköinnin ja avaa puomin. Myös pois lähtiessä järjestelmä tunnistaa autosi ja avaa puomin automaattisesti.

Vierailija: Kun ajat sisään pysäköintitaloon, Moovy tunnistaa autosi rekisteritunnuksen, käynnistää automaattisesti pysäköinnin ja avaa puomin. Pois lähtiessä pysäköinti käydään maksamassa kuten aiemminkin, nyt vain maksupisteelle syötetään lipukkeen sijaan pysäköidyn auton rekisterinumero. Ulosajaessa puomi avautuu automaattisesti, kun pysäköintimaksu on suoritettu.

Mikäli sinulla on Moovy-sovellus, pysäköinti on vielä helpompaa. Sovelluksen käyttöönoton jälkeen pysäköinti käynnistyy automaattisesti, kun ajat sisään ja päättyy kun ajat ulos. Pysäköinti veloitetaan käytetyn pysäköintiajan mukaan Moovy-sovellukseen liitetyltä maksukortilta. 

Lisätietoja: Seipark Asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@seipark.fi, puh 040 864 3086

Framilla: Marko Viljanmaa

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi  

Marko Viljanmaa, projektipäällikkö, Granlund

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa? 

Tammikuun 2024 puolesta välistä

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten? 

Työskentelin 2011-2015 Contria Oy:n palveluksessa, silloin minulla oli työpisteet Framissa ja Vaasassa, joten työpiste on vaihtunut kaksi kertaa.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu? 

Toimin rakennushankkeissa tilaajien asiantuntijana ja ”lisäkäsinä”. Pääosin työtehtävät sijoittuvat talonrakennushankkeisiin, mutta taustastani johtuen sivuan aina välillä myös infrahakkeita. Työtehtäviin kuuluu rakennushakkeiden valmistelevat tehtävät; rakennuspaikkaselvitykset, suunnittelijoiden kilpailutukset ja suunnittelun ohjaus sekä rakentamisen ohjauksen tehtävät; urakoitsijoiden kilpailutukset, rakennusaikaiset tehtävät, jotka kuuluvat tilaajalle pois lukien päätöksenteko. Kolmas kokonaisuus on takuuajantehtävät. Sekä lukematon määrä muita tehtäviä rakennushankkeissa, jotka eivät kuulu muille putoavat yleensä rakennuttajan pöydälle.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä? 

Työskentelen pääosin toimistolla sekä työmailla. Teen satunnaisia etäpäiviä.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi? 

Parasta työssäni on, että saan työskennellä tekniikan ja ihmisten kanssa. Työyhteisö on itselleni tärkeä, olisi vaikea kuvitella tekeväni 100 % etätyötä.

Mikä on parasta Framissa? 

Kaikki tarvittava on saman katon alla.

Granlundin toimisto on Frami D:n 8. kerroksessa. Lue lisää yrityksen palveluista täältä.

Framilla: Janne Haapasalmi

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi

Janne Haapasalmi, Myyntijohtaja, Rauhala Yhtiöt Oy

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa?

Aloitin työt täällä noin kaksi kuukautta sitten.

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten?

Rauhala Yhtiöt on muuttanut Framissa muutaman kerran. Omalle kohdalle muuttoja ei ole osunut – vielä 🙂

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu?

Teen myyntityötä, joka sisältää ennen kaikkea myynnin kehittämistä, uusasiakashankintaa, sekä asiakkuuksien ylläpitämistä. Työ on päivittäistä vuoropuhelua niin sisäisesti eri osastojen välillä, kuin myös asiakkaiden kanssa. Tarjoamme yritysohjelmistot sekä IT-palvelut ja -laitteet yrityksille erinomaisella asiakaspalvelulla.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?

Suosin toimistolla työskentelyä etätöiden sijaan, viihdyn toimistolla ihmisten ympäröimänä. Suuri osa ajasta kuluu myös asiakastapaamisissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi?

Työssäni parasta ovat ihmiset ympärilläni. Haluan tehdä töitä ihmisten kanssa, myyntityössä tähän on loistavat edellytykset. Työyhteisömme on ottanut minut lämmöllä vastaan, ilmapiiri Rauhalassa on innostava! Kollegojen osaaminen on ihan huikealla tasolla, mahtava olla osa tätä porukkaa.

Mikä on parasta Framissa?

Parasta Framissa on, että täältä löytyy valtava määrä erilaisia ja erikokoisia organisaatioita pieneltä alueelta.
Samasta korttelista löytyy lukuisten eri alojen osaamista niin yrityksissä, julkishallinnossa kuin myös korkeakoulumaailmassakin.

Tutustu tarkemmin Jannen työpaikkaan

Student hub avasi Framissa

Seinäjoen yliopistokeskuksen UCS Student hubin avajaisia vietettiin tänään Frami C-osassa. Yhteisölliset yliopisto-opiskelijoiden ja tutkijoiden työtilat tulevat olemaan laajasti yliopistokeskusyhteisön käytössä.
Hubin käyttöön vihkinyt yliopistokeskuksen johtaja Olli-Pekka Viinamäki muistutti, että Seinäjoen yliopistokeskus on muuntunut tutkimuspainotteisuudesta entistä enemmän tutkinto-ohjelmiin.

Meneillään on nytkin jo viisi maisteriohjelmaa. Se tietä, että opiskelijoita on entistä enemmän liikkeellä kampuksella.

Tästä linkistä näet lisätietoa yliopistokeskuksen tutkinto-ohjelmista

Framilla: Päivi Alaniska

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi  

Päivi Alaniska, koordinaattori, Seinäjoen yliopistokeskus – Tampereen yliopisto

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa?

Nykyisessä pestissäni vasta neljä kuukautta, mutta kaiken kaikkiaan olen työskennellyt eri puolilla Framia noin 8 vuotta. Frami on tuttu aikaisemmista työrupeamistani Frami/Into Seinäjoki Oy:llä sekä SeAMKilla.

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten?

Kehitysyhtiön työvuosina työpisteeni sijaitsi D-rakennuksessa, alkuun toisessa kerroksessa ja myöhemmin ensimmäisessä kerroksessa. SeAMKin opettajan hommissa tutuiksi tulivat A- ja F- rakennukset. Sanoisin, että nykyinen työpisteeni C-rakennuksessa on järjestyksessään Frami-vuosieni seitsemäs.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu? 

Yliopistokeskuksen koordinaattorina hoidan meidän talousasioitamme ja teen muita hallinnollisia töitä. Tuen meidän hankkeiden projektipäällikköjä hankkeiden talousasioissa ja maksatuksissa, teen jonkin verran viestintää ja hoidan yliopistokeskuksen tutkijahotellin asioita.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?

Teen pääsääntöisesti työni toimistolla.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi? 

Monialainen työyhteisö ja avoin keskustelukulttuuri. Lisäksi yliopistokeskuksen koordinaation tiimi on pieni, mikä takaa monipuolisen työnkuvan.

Mikä on parasta Framissa? 

Yliopistokeskusverkosto ja yhteistyökumppanit ovat kaikki lähekkäin, mikä helpottaa omaa työtäni paljon. Tarpeen vaatiessa pääkampukselle Tampereelle pääsee tästä sujuvasti junalla.

Lue lisää Päivin työpaikasta

My day by kokouspalveluemäntä Marika

Tutustu kokouspalveluemäntämme Marikan työhön ja työpäivään

Framin kokoustilojen vuokraamisesta ja kokouspalveluista vastaavan palvelupäällikön Marika Puhilaksen työpäivät ovat varsin vaihtelevia. My day -videolla Marika kertoo päivästään Framilla. Tässä videoa avattuna myös tekstiksi. Videoiden kuvaamisessa ja editoimisessa auttoi harjoittelijamme Nella Vuorenmaa.

Millainen on normaali työpäiväsi? 
– Päivät ovat tosi vaihtelevia. Aamut alkavat siinä yleensä 6:30-8:00 välillä, joko täällä Framissa tai Rytmikorjaamolla. Aamuisin otan asiakkaita vastaan ja teen viimeiset silaukset tiloihin. Noin kymmeneen asti on aika haipakkaa, kun varmistellaan, että kaikki tilaisuudet saadaan käyntiin ja kaikki on niin kuin on sovittu. Sitten on yleensä aikaa sähköposteille. Puheluita tulee toki pitkin päivää. Iltapäivällä yleensä tsekkaan asiakkaan kanssa, onko kaikki mennyt hyvin, ja alan valmistella seuraavan päivän tapahtumia. Yleensä päivät päättyvät siinä klo 16-18 välillä, ellei ole iltatilaisuuksia. 
 
Kerro vielä lisää työstäsi 
– Syksyllä tulee 12 vuotta täyteen täällä. Normaali päivä isojen tapahtumien osalta sujuu sillä tavoin, että asiakas ottaa yhteyttä ja kertoo tarpeistaan. Sitten tutkitaan kalentereita, että onko vapaata ja sitten tehdään tarjous. Usein asiakkaat tulevat myös etukäteen käymään tutustumassa tiloihin sekä Framissa että Rytmikorjaamolla. Isoja valtakunnallisia tilaisuuksia järjestetään paljon sillä tavalla, että päiväosuudet ovat täällä Framilla, seminaari auditoriossa ja aulatilassa messuosastoja. Illallinen vietetään sitten Rytmikorjaamolla.  Rytmikorjaamon klubille esimerkiksi cocktail-tilaisuuteen mahtuu 1000 henkilöä seisomatilaisuutena ja 300 henkilöä illallistamaan pöydissä.

Päiväni ovat siis vaihtelevia ja vauhdikkaita ja tykkään siitä tosi paljon. Näen paljon ihmisiä ympäri Suomea, on myös kv-tilaisuuksia ja sitten ihan näitä meidän paikallisia ihmisiä ja tilaisuuksien järjestäjiä. Eli tykkään työstäni tosi paljon! 

Katso video:

Kysy kokoustiloja: kokouspalvelut@frami.fi

Framilla: Annukka Annala

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi 

Annukka Annala, asiantuntija, Seinäjoen yliopistokeskus – Tampereen yliopisto

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa? 

Kuusi kuukautta. Frami on tosin tuttu myös aikaisemmasta työelämäkokemuksesta Seinäjoen seudun elinkeinokeskuksessa yhteyspäällikkönä v. 2004-06 ja Ruokaprovinssin projektipäällikkönä v. 2013-14.

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten? 

Puolen vuoden aikana samalla käytävällä olen siirtänyt työtuoliani naapurihuoneeseen. Tosin tuttuja työhuoneita löytyy sieltä 20 ja 10 vuoden takaa Frami C 3. kerroksesta (nyk. Suomen Yrittäjäopiston tilat) ja Frami D:n 1. kerroksesta (nyk. toimistohotelli) . Nykyinen työpisteeni on sijainniltaan kuudes Framissa.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu?

Työni Seinäjoen yliopistokeskuksessa painottuu yliopistokoulutuksen työelämäyhteyksiin. Tällä tehtävällä halutaan vastata omalta osalta alueen osaajapulaan ja saada yliopisto-opiskelijoille sujuvampia yhteyksiä eteläpohjalaisiin yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin. Tavoitteena on luoda kestävä ja pysyvä yhteistyömalli työnantajien ja yliopisto-opiskelijoiden välille, jonka toimintaa Seinäjoen yliopistokeskus nyt koordinoi. Käytännössä tapaan työnantajien ja opiskelijoiden edustajia. Ensisijaisesti luon Seinäjoen yliopistokeskuksen ja alueen tunnettuutta sekä edistän positiivista mielikuvaa alueesta ja sen työelämästä eri viestintäkanavia tehokkaasti hyödyntäen. Tärkeintä ovat kuitenkin henkilökohtaiset tapaamiset ihmisten kanssa.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?

Viihdyn hyvin toimistolla ja mielelläni ajelen Kauhavalta työyhteisön pariin. Satunnaisesti teen myös etätyötä.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi?

Olen työskennellyt yli 20 vuotta eri tavoin aluekehittämistehtävissä, jonka kokemuksen pohjalta voin reilusti todeta, että työnkuva ja tavoitteet ovat minulle nautinto.  Tavoite yhä osaavammasta Etelä-Pohjanmaasta ja kaikki sen eteen tehtävä työ, jonka voi omalla panoksellaan antaa, on parasta. Mahtava ja erittäin osaava työyhteisö on tietenkin aina parasta.

Mikä on parasta Framissa?

Sijainti. Saman katon alta löytyy paljon asiantuntijoita, joiden päivittäinen yhteistyö on hedelmällistä koko maakunnan kannalta.

Lue lisää Annukan työpaikasta

(Kuva: Tapio Saunamäki)

Framilla: Pirkka Tukeva

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi 

Pirkka Tukeva, Toimitusjohtaja, Exertus Oy

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa? 

Olemme paluumuuttajia Etelä-Pohjanmaalle 20 vuoden Pohjois-Pohjanmaan visiitin jälkeen. Aloitin työt Exertuksella ja Framissa elokuussa 2017.

Exertus on Framin alkuperäisvuokralainen. Mikä on tärkein syy/syyt, miksi olette pysyneet Framissa?

Frami on ollut yrityksen tarpeen mukaan skaalautuva kokonaisuus, joka on palvellut meitä hyvin koko yhteistyömme ajan. Yhteistyötä alkaa olla kohta 20 vuotta takana ja tarve kasvutilalle näyttää jatkuvan. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Framin sijaintiin ja alueen palveluihin sekä yhteistyöhön alueen toimijoiden kanssa.

Onko toimistonne vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten?

Emme ole viime vuosien aikana muuttaneet, mutta lisätiloja olemme vuokranneet käyttöömme samasta kerroksesta. Työpistettä olen vaihtanut useampaan kertaan tiloissamme tehden tilaa uusille työntekijöille.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu? 
Päivät ovat täynnä mielenkiintoisia ja monipuolisia tehtäviä. Olen aika paljon tekemisissä asiakkaittemme kanssa ja tämän lisäksi on monenlaista hallinnollista, taloudellista ja tuotekehitykseen liittyvää tehtävää. Hallituksen kanssa suunnittelemme yhtiön kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyviä toimia.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?

Olen suurimman osan työpäivistä toimistolla ellen ole työmatkalla, koska haluan työskennellä ihmisten parissa. Meillä on hienoja ihmisiä töissä ja olen mielelläni tavoitettavissa aina kun vain mahdollista. En ole koskaan kokenut työmatkaa myöskään ongelmaksi. Siinä saa puoli tuntia aamuin illoin omaa aikaa miettiä ja suunnitella asioita rauhassa.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi?

Työkaverit ja asiakkaat ehdottomasti. Tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa ja nähdä kuinka pystymme auttamaan asiakkaitamme uusien ohjausjärjestelmien ja ohjelmistojen avulla.

Mikä on parasta Framissa? 

Sijainti kaupungin parhaalla paikalla jokirannassa, palveluiden saavutettavuus ja yhteistyön helppous.

Lisätietoja Pirkan työpaikasta: https://www.exertus.fi/

Framilla: Heli Seppelvirta

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi 

Heli Seppelvirta, maakuntajohtaja, Etelä-Pohjanmaan liitto

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa?

Joulukuusta 2003 lähtien. Etelä-Pohjanmaan liitto oli ensimmäisiä vuokralaisia Framissa.

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten?

Etelä-Pohjanmaan liiton tilat Framin C-osassa ovat olleet samat koko ajan. Toimiston sisällä on tehty uudistuksia ja työpisteet ovat vaihdelleet. Itse olen ollut viidessä työpisteessä. Pääministeri Sipilän SOTE- ja maakuntauudistuksen aikaan liiton tiloihin mahdutettiin oman henkilöstön lisäksi myös uudistuksen valmistelijat. Tuolloin väkeä oli paljon, ja monissa huoneissa oli tällöin tupla- tai triplamiehitys.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu?

Etelä-Pohjanmaan liitto on aluekehitysviranomainen. Tämä tarkoittaa rahoittajaviranomaisen, alueiden käytön ja liikenteen, kansainvälistymisen, tietotuotannon ja tilannekuvan sekä kulttuurin tehtäviä. Johdan tätä toimistoa ja monia verkostoja, kuten maakunnan liiton rooliin kuuluu. Itse vastaan suurelta osin suhdetoiminnasta, niin maakunnan sisällä kuin ulkopuolella, sekä alueen edunvalvonnasta.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?

Työskentelen melko paljon toimistolla tai kentällä. Aika harvoin nykypäivänä on mahdollista pitää etätyöpäivää.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi?

Parasta työssäni on mielenkiintoinen sisältö ja hyvät työkaverit. Pidän todella kovasti työstäni, jossa saan viedä Etelä-Pohjanmaan asioita eteenpäin ja kehittää maakuntaa. Työyhteisössäni on mahtava meininki: iloa, reiluutta ja rohkeutta!

Mikä on parasta Framissa?

Hyvä sijainti, toimivat ja terveet tilat. Lisäksi on huippua, kun monet sidosryhmistämme ovat saman katon alla. Bonusta tulee myös auditorioista ja kokoustiloista, joita kuntayhtymänä tarvitsemme aika paljon.

Lisätietoa Helin työpaikasta: https://epliitto.fi/

Framilla: Nina Harjunpää

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Nimesi, tittelisi ja organisaatiosi  
Nina Harjunpää, erikoissuunnittelija, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys & Epanet-verkosto

Kuinka kauan olet työskennellyt Framissa? 
Aloitin aprillinpäivänä 2004. Tähän mennessä onnistunein pilani.

Onko toimistosi/työpisteesi vaihtunut Framissa? Jos niin kuinka usein ja miten? 
Olen seilannut kahden huoneen välillä C-siiven 2. kerroksessa, Seinäjoen yliopistokeskuksen palveluyksikössä.

Kuvaile työtäsi. Millaisia tehtäviä siihen kuuluu? 
Montako sivua tähän on tilaa? Teen työtä verkostoissa, tuon ihmisiä ja asioita yhteen tuottamaan uutta tietoa tutkimuksen ja käytännön vuoropuheluna. Suunnittelen professuureja ja kerään niille rahoitusta. Hoidan Epanet-verkoston viestintää ja yritän pysyä kärryillä siitä, mitä pitäisi tietää. Pidän käytävämme ruukkukasvit hengissä.

Kuinka paljon työskentelet toimistolla vai suositko etätyötä?
Olen etätöissä mahdollisimman harvoin, sain siitä tarpeekseni korona-aikana. Asun lähellä, minun on helppo tulla tänne.

Mikä on parasta työssäsi/työyhteisössäsi? 
Saan olla tekemisissä itseäni viisaampien, mukavien ihmisten kanssa ja törmään koko ajan asioihin, jotka ovat minulle uusia. Saan tehdä työtä, johon itse uskon: kehittää Etelä-Pohjanmaata ja olla sivistyksen puolella.

Mikä on parasta Framissa? 
Sijainti on hyvä. Voin tulla aamulla puhtaaseen ja valoisaan työhuoneeseen, missä on kunnolliset välineet.

Kuva: Marianne Siltala

Lue lisää Ninan työpaikasta täältä >>

Framilla: Klaus Viljanmaa

Framissa työskentelee yli sadassa organisaatiossa noin tuhat asiantuntijaa. Esittelemme heitä täällä uutisissa.

Klaus Viljanmaa, toimitusjohtaja Rauhala Yhtiöt ja Priima Yrityslaskenta 

Näinkin päin se työura välillä menee. Yli 10 vuotta yrityksiä Yhdysvalloissa konsultoinut Klaus Viljanmaa halusi uppoutua monien lyhyehköjen projektien jälkeen yhden yrityksen kehittämiseen ja aloitti Rauhala Yhtiöiden toimitusjohtajana Seinäjoella maaliskuun alussa.

– Olin pitkään haaveillut työurasta, jossa saisi olla kauemmin yhdessä firmassa, olla aidosti osa työyhteisoä ja tehdä historiaa. Yhdysvalloissa sellaista yritystä ei tullut vastaan, joten suuntasin katseet Suomeen. Tarkoitus oli neuvotella Helsingissä toimivan yrityksen kanssa, mutta päädyinkin keskustelemaan haaveestani Rauhalan omistajaperheen ja Mika Hakanpään kanssa, jonka olen tuntenut pitkään. Siitä homma loksahti eteenpäin ja tulin valituksi.

– Kiinnostukseeni Suomessa työskentelyyn vaikutti myös ikääntyvä äitini, jonka tukena pystyn nyt olemaan enemmän.

Kisahenkisyyttä ja tavoitteita

Nyt Viljanmaa on etäisä ja -aviomies. Amerikkalainen vaimo ja nuorin lapsista asuvat Wichitassa, missä Viljanmaa käy tasaisin välein heitä tapaamassa ja perhekin viettää aikaa Suomessa varsinkin kesällä.

– Taloudellisesti tässä urasiirrossani ei olekaan hirveäsi järkeä, kun laskee matka- ja asumiskulut. Raha ei kuitenkaan ollut vaikuttimena, vaan halu päästä tekemään hienoja asioita, hienojen ihmisten ja asiakkaiden kanssa sekä historiaa. Omistajaperheellä, tulevaisuudensuunnitelmilla ja yrityksen henkilökunnalla sekä kannustavalla kulttuurilla oli luonnollisesti merkittävä rooli päätöksessä.

Viljanmaan ei olisi pakko tehdä palkkatöitä ollenkaan. Sen takaa vuonna 2008 tehty yrityskauppa, jossa perhe myi turvakenkiä valmistavan Urho Viljanmaa Oy:n ruotsalaiselle Ejendalsille. Laakereille lepäilemään jääminen ei kuitenkaan ollut Viljanmaalle mikään vaihtoehto. Hän viittaa tavoitteellisuuteensa ja kilpailuhenkisyyteensä.

– Minut haastettiin aikanaan maratonille. Treenasin tavoitteellisesti 3 kuukautta ja osallistuin kisaan.  Kolme tuntia ja 46 minuuttia ei ollut ensikertalaiselle mikään heikko aika, varsinkaan kun en ollut juoksua harrastanut 30 vuoteen. Samoin kävi autourheilussa. Tein siinä kaikkeni oppiakseni mahdollisimman hyväksi ja pääsinkin. Useampi rataennätys tuli saavutettua aika haastavalla tasolla ja eri luokissa. Jos johonkin lähden, lähden täysillä. Jokin projekti on pakko olla koko ajan.

Nyt se projekti on työstää uuden yrittäjäsukupolven kanssa Rauhala Yhtiöille kasvustrategia tuleville vuosille.

– Meillä on nyt useampia liiketoiminta-alueita: Priima Yrityslaskennan kautta kirjanpitopalvelu, palkkahallinta- ja HR palvelut.  Rauhalassa it-infrapalvelut ja yritysohjelmistot. Haluamme jatkossakin myydä asiakkaillemme parempia yöunia, mutta keihäänkärkeä teroittaen. Kaikessa liiketoiminnassa on kasvun varaa.

Oma esimerkki johtajan tärkein työkalu

Millaisia johtajaoppeja Viljanmaa on sitten ammentanut aikanaan perheyritys Viljanmaassa ja sittemmin Amerikassa?

– Tärkeintä on oma esimerkki. Sillä luot tason ja standardit toimia. Pitää myös olla läsnä. Vaikka moni tekee töitä etänä, itse haluan olla läsnä. Aitous, rehellisyys ja avoimuus ovat Rauhalan tärkeitä arvoja ja ne on ansaittava itsekin. Liiketoimintojen osaamisessa on vielä oppimista.

Olen myös vaativa. Asiat on tehtävä oikein ja oikeaan aikaan. Ja aina voi tehdä paremmin. Tavoitteet on asetettava rohkeasti. Siten ihmiset kehittyvät.

Työn vastapainona Viljanmaa harrastaa liikuntaa. Ja paljastaa yllättävän seikan. Seinäjoella on mahtavaa maastopyöräillä Jouppilanvuoren mäkisissä maisemissa.

– Amerikassa kotimme on preerioiden keskellä, missä on pelkkää tasaista joka puolella.

Lisätietoja Klausin työpaikasta: www.rauhala.fi